Το Παπάφειο σήμερα

Βοηθώντας παιδιά που το έχουν ανάγκη

To Παπάφειο σήμερα

Σκοπός μας δεν είναι η απλή φιλοξενία παιδιών αλλά η όσο τον δυνατόν καλύτερη διαπαιδαγώγηση αυτών στα πρότυπα της οικογένειας.

Το Παπάφειο σήμερα

Σήμερα φιλοξενεί και περιθάλπει 20 παιδιά, και 39 φοιτητές που φοιτούν σε διάφορα σχολεία  της  πόλης,   Δημοτικά,  Γυμνάσια,  Λύκεια,  Ιδιωτικές Σχολές και Πανεπιστήμιο.

Σκοπός μας δεν είναι η απλή φιλοξενία παιδιών αλλά η όσο τον δυνατόν καλύτερη διαπαιδαγώγηση αυτών στα πρότυπα της οικογένειας. Για αυτό και λειτουργούν  σε καθημερινή βάση φροντιστηριακά τμήματα με τη βοήθεια εθελοντών, για  μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών στα Φιλολογικά, Μαθηματικά ,εκμάθησης  της  Αγγλικής  γλώσσας και άλλων.

Τα παιδιά πηγαίνουν Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο, IEK σε σχολεία έξω μαζί με τα άλλα παιδιά της περιοχής.

Όλοι οι μαθητές παρακολουθούνται ιατρικά τακτικότατα από Ιατρικό προσωπικό εντός και εκτός του Ιδρύματος αν χρειαστεί από τις Νοσηλευτικές μονάδες της πόλης.

Η Κοινωνική Λειτουργός παρακολουθεί τα παιδιά, τα ενισχύει ψυχολογικά και τα βοηθά σε σχέση με την οικογένειά τους το κοινωνικό περίγυρο και στη συναισθηματική τους ισορροπία.

Για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι οι υποψήφιοι τρόφιμοι πηγαίνουν έξω σε φροντιστήρια της πόλης μαζί με τους άλλους υποψήφιους με έξοδα του Κέντρου.

Στα πλαίσια των ελεύθερων ενασχολήσεων προσπαθούμε να αναπτύξουμε δεξιότητες τέτοιες ώστε να μπορεί  εκτός του πτυχίου του ή της τέχνης που θα μάθει να έχει και άλλα προσόντα.

Για αυτό και έχουμε αίθουσα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διαδίκτυο και οι τρόφιμοι μαθαίνουν να τους χρησιμοποιούν.

Συμπληρωματικά λειτουργούν, μέσα στο  κέντρο με τη βοήθεια εθελοντών, διάφορες ομάδες δημιουργικής αξιοποίησης ελεύθερου  χρόνου των μαθητών,  με σκοπό την διεύρυνση των ενδιαφερόντων των παιδιών και την  εκμάθηση   τεχνών ως (ΧΟΜΠΙ) και  δυνατότητα  απόκτησης  εφοδίων επαγγελματικής   κατάρτισης.   Ενδεικτικά   μπορούμε   να   αναφέρουμε ορισμένες  δραστηριότητες,  που ενσωματώνονται στο  πρόγραμμα απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των μαθητών και αυτά είναι:

  • Ζωγραφική
  • Αγιογραφία
  • Ενόργανη Γυμναστική
  • Υπολογιστές
  • Μουσική

Το Σάββατο και την Κυριακή τα μεγάλα παιδιά στην έξοδο τους μπορούν να πάνε όπου θέλουν και να επισκεφτούν τους συγγενείς τους μέχρι τις 10 μ.μ., αν δεν διανυκτερεύσουν στους δικούς τους. Τα μικρά παιδιά όμως παραλαμβάνονται από συγγενικά πρόσωπα και μπορούν να διανυκτερεύουν στο σπίτι των συγγενών τους.

Όσα παιδιά παραμένουν στο Κέντρο το Σαββατοκύριακο ψυχαγωγούνται από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές τα πηγαίνουν και σε χώρους έξω από το Ίδρυμα, όπως παιδική χαρά, παιδότοπο, θέατρο, κινηματογράφο.

Το Παπάφειο λειτουργεί σήμερα σαν ένα κανονικό σπίτι.

Οι ευεργετικές αυτές βελτιώσεις αγνοούνται από το ευρύ κοινό και είναι κρίμα.

Αποφεύγεται η προβολή του εκσυγχρονισμού της ζωής μέσα σ’ αυτό καθώς και της προσφοράς του.

Η ιστορία του ευεργέτη του ιδρύματος και η ξεχωριστές αξίες της προσωπικότητάς του

Ιστορική αναδρομή του ιδρύματος από την ίδρυση έως σήμερα

Το Παπάφειο ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των κτιρίων στη Θεσσαλονίκη την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα

Φωτογραφίες

ΠΑΠΑΦΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης
“ Ο Μ Ε Λ Ι Τ Ε Υ Σ ”