Μουσικό Τμήμα

Από το 1903 αρχίζει η εγγραφή των πρώτων τροφίμων 81 στον αριθμό και από τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του Παπαφείου συγκροτήθηκε το τμήμα της μουσικής, εκλεκτό φυτώριο και μοναδικός χώρος συστηματικής διδασκαλίας και μεθοδικής πρακτικής ενασχόλησης με τη μουσική για χιλιάδες άπορα ορφανά αγόρια. Πρώτος αρχιμουσικός ήταν ο Ουμβέρτο Πέργκολα, ιταλικής καταγωγής.

Ιστορικό

Το μουσικό τμήμα Παπαφείου Κέντρου δεν έπαψε στιγμή να μορφώνει και να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές του, ακόμα και την περίοδο της γερμανικής κατοχής, πολλοί από τους οποίους συνέχιζαν τις σπουδές τους στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Λόγω της μεγάλης εμπειρίας που αποκτούσαν και της μουσικής τους κατάρτισης οι μουσικοί της μπάντας του Παπαφείου ήταν περιζήτητοι συγκροτώντας τις περισσότερες ορχήστρες πνευστών των μακεδονικών πόλεων, τις μπάντες του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού, του Δήμου κλπ, ακόμα και στο εξωτερικό.

Σήμερα

Σήμερα η μπάντα του Παπαφείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας παιανίζει στις παρελάσεις των Εθνικών Επετείων της 28 ης Οκτωβρίου και της 25 ης Μαρτίου, στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κέντρου και σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε σχολεία, πλατείες, νοσοκομεία, ιδρύματα, γηροκομεία, γιορτές αγοράς κ.λ.π. της Θεσσαλονίκης, στη Λιτανεία της εικόνας του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, στο Μνημόσυνο του Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη και στην περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Παπαφείου την Μ. Παρασκευή.

ΠΑΠΑΦΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης
“ Ο Μ Ε Λ Ι Τ Ε Υ Σ ”